De rozenbotteltuin

Aan het einde van de Broekweg in Wijk bij Duurstede ligt een uniek gronddepot waar in 1952 de historische rozenbotteltuin is opgericht door (opa) Hans en (oma) Topy Moerkoert in samenwerking met Zwaardemaker & Co. Vanaf 1988 zetten Emmelie Moerkoert en Eric Hees (ouders Felix) de tuin voort, met de overtuiging dat dit stukje voedselhistorie niet zomaar verloren mocht gaan. En met succes want de rozenbottelproducten zijn een groot succes mede door het hoge vitamine C gehalte.

Al meer dan zestig jaar wordt op onze tuin, tussen de Lek en het Amsterdam Rijnkanaal in Wijk bij Duurstede, rozenbottels geteeld. Prachtige flesvormige bottels van de botanische Rosa Alpina en Rosa Blanda. Beide rozen blinken uit in voedingsstoffen, met name Vitamine C. Van de ca 850 struiken oogsten we jaarlijks 750-1000 kg bottels.

P a r t i c u l i e r

Van de Rozenbottels worden al meer dan 20 jaar ambachtelijke producten gemaakt. Onder andere confituur, chutney, vruchtenwijn, coulis. Daarvoor is het essentieel dat we met onze eigen pureermachine rozenbottelcoulis kunnen maken. Dat is de basis van ieder product. 

De rozenbottel producten zijn rechtstreeks bij ons te verkrijgen en bij verschillende verkoopadressen in de Kromme Rijnstreek en omgeving (zie Verkooppunten).

Via PostNL kunnen producten ook – tegen betaling – worden verzonden.

Assortiment
Confituur
Chutney
Coulis klein
Coulis groot
Rozenbottelstruik
R

R e s t a u r a n t

Met trots vertellen wij dat de rozenbottelcoulis de laatste jaren erg in trek is bij restaurants. Ondertussen is onze coulis bij restaurants door het hele land een bekende in de keuken. Onder meer het Rijks in Amsterdam, Stadsjochies in Utrecht, Restaurant Lutum in Wijk bij Duurstede, Héron in Utrecht, Ratu Raja in Den Haag, La Provence in Driebergen gebruiken onze coulis voor verfijnde sauzen, mariandes en desserts. Ben jij als chefkok of restaurant geïnteresseerd in de rozenbottelcoulis? Laat het ons weten want op is op!

Links
Al jarenlang worden we geïnspireerd door en werken we samen met Arjan Smit en Inge Stolk van Proeverij de Pronckheer in Cothen. Wij zijn (natuurlijk) aangesloten bij Slow Food Nederland

Ook worden we enthousiast van het werk van Rene van de Veer en Juliette Borgreve van de Veldkeuken in Bunnik. In de Kromme Rijnstreek werken we al jaren samen met collega’s van Local2Local. En

 • ook al weer vele jaren met Vroeg in Bunnik en met Lekker in Driebergen.

Daarnaast zijn wij vereerd dat De Lindenhoff in Baambrugge al meer dan 10 jaar onze rozenbottelcoulis distribueert naar toonaangevende restaurants in Nederland. Ook werken we graag samen met Ellen Natuurlijk in Wijk bij Duurstede en Kaasmakerij Huig van de Graaf van Huig en Martje in Doorn. Als het maar even kan, geven we acte de presence op streekmarkten. Overigens worden onze producten in pot gemaakt door Van Woerkom Confituren in Nieuwegein. En we zijn al jarenlang sponsor (en bezoekers) van Concert in Cothen. Al meer dan 17 jaar werkt beeldhouwer Eric Goede bij ons achter op de tuin.

 

In het programma BinnensteBuiten van 24 oktober 2018 vertellen Emmelie en Eric meer over zichzelf en hun rozenbotteltuin:

https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/fragmenten/rozenbottels-wijk-bij-duurstede

 

De rozenbottel producten zijn rechtstreeks bij ons te verkrijgen en bij verschillende verkoopadressen in de Kromme Rijnstreek en omgeving (zie Verkooppunten).

Via PostNL kunnen producten ook – tegen betaling – worden verzonden.

Voor mensen in en rond Utrecht via de webwinkel (zie de voorwaarden):
www.local2local.nl

 • Vroeg
  Achterdijk 1
  3981 HA Bunnik
  www.vroeg.nl
 • Fruitteeltbedrijf Vernooij
  Gerard en Berry Vernooij
  Trechtweg 10
  3945 PL Cothen
 • De Veldkeuken
  Koningslaan 11 A
  3981 HD Bunnik
 • Ellen Natuurlijk
  Peperstraat 16
  3961 AS Wijk bij Duurstede
 • Lekker
  Traaij 64
  3971 GR Driebergen
 • Kaasboerderij Huig van de Graaf
  Langbroekerweg 15a
  3941 MS Doorn
 • Kaas- en Zuivelboerderij van der Arend
  Demmeriksekade 17
  3645 AZ Vinkeveen
 • Boerderij van Steenbergen
  Dijkgraaf 1a 6721 NJ Bennekom
 •  
 

Emmelie is met de rozenteelt opgegroeid en hielp al op haar vierde met het oculeren van rozen. Emmelie studeerde Maatschappelijke Gezondheidszorg en Sociaal Juridische Dienstverlening en werkt al jaren als beleidsmedewerker en coach in de reintegratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de West-Betuwe.

Eric is de levenspartner van Emmelie, vertrok in 1986 met haar naar Zuid-Amerika en runt met haar sinds 1988 de rozenbotteltuin. Eric studeerde Agrarische Sociologie aan de toenmalige Landbouwhogeschool in Wageningen en werkt al geruime tijd als adviseur/onderzoeker bij het Centrum voor Landbouw en Milieu in Culemborg.

Emmelie en Eric zetten de rozenbotteltuin voort als een stukje culinair erfgoed, waarbij de rozenbottel als inheemse superfood de hoofdrol speelt. Zij merken dat de waardering hiervoor met de jaren toeneemt, door velerlei bezoekers en veel aandacht van de kant van media.

contact

rozenbotteltuin

Bezoek van de Rozenbotteltuin kan van mei tot en met oktober, uitsluiten op afspraak.

Emmelie Moerkoert en Eric Hees
Broekweg 10 
3961 MJ Wijk bij Duurstede
T 0343 573588
E deput@planet.nl